Obres de Jaume Roca Bauzà
TORNA

Aquesta secció està dedicada a difondre l’obra de l’autor teatral, lliurepensador i històric republicà federal andritxol Jaume Roca Bauzà Es Gerrer (1840-1912). Aquest personatge començà com a gerrer ambulant, per posteriorment esdevenir un empresari industrial i agrícola. En el vessant polític va ocupar el càrrec de tinent de batle amb els republicans federals a l’any 1873 i va tornar al consistori el 1906. De formació autodidacta, Roca va fundar durant la Restauració una companyia teatral ambulant i després va establir un petit teatre a l’antiga Teulera d’Andratx, anomenat Sa Gerreria o Teatre Roca. Signava les seves obres sota el pseudònim de un pagès d’Andraitx i en elles predomina la comèdia costumista i la temàtica política amb fort anticlericalisme i anticentralisme. En general, descriu esdeveniments històrics succeïts a Andratx com l’atac dels moros del 2 d’agost de 1578 o la revolució de 1868 però també festes populars com Es Pancaritat.

L’Arxiu i Biblioteca d’Andratx ha pogut digitalitzar les obres completes de Jaume Roca, el que suposa que és la primera vegada que les obres d’aquest autor andritxol poden ser consultades totes juntes. Això ha estat possible gràcies, per una banda, a la donació de gran part de les obres per part de la família de Macià Ensenyat Cabot i, per l’altra banda, a la compra de la resta de les obres per part de l’Ajuntament d’Andratx i a la col·laboració de la Biblioteca Nacional de Catalunya.

         
Sa revolució d'un pobble (1874) Es torré d'es cap d'es Llabeitx (188-) Se venguda d'es moros á Andraitx (188-) Es sereno d'es barrio (1885) Es sógre y sa nóra ó es tres compañeros (1885)
         
Es Pancaritat de s'Arracó (188-) Romanso nou (1888) Discurso pronunciado sobre la tumba de los librepensadores... (1890) Se venguda del Rey Alfonso XIII á Mallorca (1904) Pancaritat de s'Arracó (1934)
TORNA