Obres de Pere Ferrer Pujol
TORNA

Aquesta secció està dedicada a difondre l’obra del metge i històric republicà andritxol Pere Ferrer Pujol (1885-1936). Ferrer ha estat per ventura un dels personatges més importants del segle XX andritxol, a l’alçada de figures com la de l’escriptor Baltasar Porcel. Al llarg de la seva obra Ferrer manifesta la seva erudició i la seva preocupació per l’higienisme, l’educació i la política des de postures republicanes i socialistes.

Fent un repàs a la seva biografia s’ha de fer esment que va estudiar la carrera de medicina a Barcelona i al 1879 va retornar al poble a exercir com a metge fins a la seva mort l’any 1936. A la seva joventut va entrar en contacte amb la ideologia republicana i va formar part del Partit Republicà local del que va ser nomenat president d’honor l’any 1930. Dins d’aquest vessant polític es destacable que va ocupar el càrrec de batle entre els anys 1885 i 1886. Pere Ferrer va participar en tots els projectes culturals i educatius que es varen iniciar al poble, pronunciant conferències, fomentant l’associacionisme i participant tant a la premsa palmesana, per exemple El Obrero Balear, com l’andritxola. Ell va ser l’artífex de la fundació de la primera publicació periòdica del municipi al 1912, Villa de Andraig, i la seva col·laboració amb la premsa del municipi va ser constant. L’any 1929, en motiu del 50è aniversari al món de la medicina, el poble d’Andratx va retre homenatge al metge Ferrer mitjançant una subscripció popular destinada a la publicació de dos llibres de l’autor. Divulgaciones higiénicas, editat per l’Impremta d’Antoni Calafell, recollia els seus articles sobre higienisme publicats al setmanari Andraitx. Divulgaciones sociales, editat per la Tipografia de Sebastià Ferragut, era una recopilació de la seva secció sobre temes socials publicada al desenari Maricel.

L’Arxiu i Biblioteca d’Andratx ha pogut digitalitzar ambdós llibres gràcies a la cessió del primer per part de l’historiador i bibliotecari Jaume Bover Pujol i del segon per part del professor universitari Gabriel Ensenyat Pujol.

       
Divulgaciones higiénicas (1930)
Divulgaciones sociales (1930)
TORNA