Fons setmanari Andraitx
TORNA

Antoni Calafell Juan (Andratx 1887-1969): impressor i periodista

 

L'amo Antoni de sa impremta, va dedicar gairebé tota la vida al món de la lletra impresa, i va destacar en la faceta d'impressor i periodista per les publicacions: Villa de Andraig (1919), Pueblo de Andraitx (almanco, de 1920 a 1923) i el setmanari Andraitx (de 1923 a 1969).

 

Se sap que els darrers números de la segona època del setmanari Villa de Andraig es varen editar a la Impremta d'Antoni Calafell, la qual es degué fundar a les darreries de la dècada de 1910. Les primeres notícies que el relacionen amb el setmanari Pueblo de Andraitx, les trobem en el número 400, de 27 de novembre de 1920; on apareix publicat de la impremta d'Antoni Calafell. Aquesta publicació fundada el 1913, en el inicis s'imprimia a Palma.

 

L'any 1923, en el número 160, de 30 de juny, del setmanari Andraitx, s'informa que Antoni Calafell, propietari del Pueblo de Andraitx, havia venut aquesta capçalera a Bartomeu Ensenyat, de Son Esteve, propietari de l'Andraitx, publicació que en aquells moments s'imprimia a Palma. Des de llavors, el setmanari Andraitx es va editar a la impremta d'Antoni Calafell, qui va passar a ser, inicialment, copropietari de l'esmentada publicació; i cinc anys més tard propietari.

 

Per tant, com es pot comprovar, Antoni Calafell es va dedicar en cos i ànima al món del periodisme des del seu poble d'Andratx. Més de cinquanta anys de notícies, fets, col·laboracions, publicitat, etc. En definitiva, tot un recull que esdevé gran part de la història del municipi d'Andratx durant mig segle, la qual cosa pocs pobles tenen la sort de comptar.

 

A més de l'edició de premsa periòdica, des de la Tipografía Calafell s'imprimiren nombrosos llibres, entre els quals es troba Divulgaciones higiénicas, del conegut metge andritxol, Pere Ferrer.

 

Dia 4 de juny de 1975, per acord del Ple de l'Ajuntament d'Andratx, li fou dedicat un carrer, el mateix on va viure i va imprimir, entre d'altres, les publicacions damunt dites.

 

El 4 d'abril de 2002 es va signar un conveni entre l'Ajuntament d'Andratx i les filles d'Antoni Calafell, actuals propietàries de la col·lecció més completa que es coneix del setmanari Andraitx. Mitjançant aquest pacte, des de l'Arxiu Municipal d'Andratx es va reproduir l'esmentada publicació periòdica en format electrònic, la qual, s'està digitalitzant a la Biblioteca d'Andratx.

 

En totes les exposicions fetes sobre el Fons fotogràfic Rafel Ferrer també s'han exposat exemplars del setmanari Andraitx relacionats amb la temàtica de l'exposició.

 

Fons setmanari Andraitx a la Biblioteca

 

A aquesta pàgina web es poden consultar els exemplars digitalitzats.

 

Anar a la secció Biblioteca Digital d'Andratx


Segons el conveni, per obtenir còpies del setmanari s'ha de demanar permís al propietari de la col·lecció, que té els drets d'autor.

TORNA