Fons fotogràfic de Rafel Ferrer
TORNA

Rafel Ferrer Pujol (Andratx 1898-1977): precursor de la fotografia a Andratx

 

És l'autor de la majoria de les primeres fotografies realitzades al municipi d'Andratx.

 

Rafel Ferrer va estudiar a l'escola d'Andratx, a ca el mestre de sa Torre. Després va passar a Palma per continuar la seva formació, i treballà a l'estudi fotogràfic de Can Amer, on va aprendre totes les tècniques del procés fotogràfic d'aquell temps: revelar, retocar, pintar, entre d'altres.

 

A la dècada de 1920, va tornar a Andratx i va obrir un estudi de fotografia, en principi com a sucursal de Can Amer, a una caseta de fusta construïda en el solar que actualment ocupa la casa número 81, de l'avinguda Joan Carles I. En aquell temps, Rafel Ferrer tenia el laboratori a la part de darrera de l'estudi, és a dir, devers la barriada de Son Corso.

 

Aproximadament, entre 1925 i 1928, va construir la casa de la cantonada de l'avinguda de Joan Carles I i el carrer del Carreters, on va instal·lar l'estudi i el laboratori fotogràfics, amb el nom de Fotografía Ferrer, conegut popularment com Can Monge; i per on han passat a fotografiar-se, en alguna ocasió, la majoria, per no dir tothom dels habitants d'Andratx dels anys 1920-1970.

 

Dia 4 de febrer de 2002 es va signar un conveni entre l'Ajuntament d'Andratx i els hereus del fons fotogràfic de Rafel Ferrer, el qual es troba digitalitzat a l'Arxiu Municipal d'Andratx. Arran d'aquest conveni l'Ajuntament d'Andratx ha organitzat, a partit dels fons fotogràfic de Rafel Ferrer Pujol, tot un seguit d'exposicions de fotografies: El llibre la lectura i la biblioteca, a Andratx (2004), Les Festes de Sant Pere (2004), L'arquitectura efímera a Andratx (2005), Famílies nombroses a Andratx (2005), Nins i nines d'Andratx (2005), Les Festes del 2 d'Agost (2006-2007), Pescadors (2006), Paisatges d'Andratx (2007-2008) i Anys de la neu a Andratx (1956-2012) (2012).

 

L'any 2008 es va publicar el primer llibre de la col·lecció Rafel Monge que va recollir una selecció de les fotografies de les diferents exposicions sobre el fons fotogràfic fetes per l'Ajuntament.

 

Fons Fotogràfic Rafel Ferrer a la Biblioteca

 

La Biblioteca d'Andratx disposa de tota la col·lecció fotogràfica impresa.

 

Segons el conveni, per obtenir còpies del fons fotogràfic s'ha de demanar permís al propietari de la col·lecció, que té els drets d'autor.

TORNA