Col·lecció Cristóbal Serra Simó

El Ple de la corporació municipal d’27 de novembre de 2014 va acordar per unanimitat concedir el títol de Fill Il·lustre d’Andratx, a títol pòstum, al Sr. Cristóbal Serra Simó (1922-2012), en reconeixement a la seva trajectòria com a escriptor i traductor.

 

Donació de Cristóbal Serra a la Biblioteca Municipal d’Andratx Jaume Bover

Com a voluntat de l’autor, a principis de 2013, per mediació de Rafel Oliver Grammatico, la Biblioteca d’Andratx va rebre la donació de 45 caixes amb documents sense inventariar, que contenien 4025 exemplars de llibres i revistes, 10 cintes magnètiques de format casset i 10 suports informàtics (1 DVD, 3 discos compactes i 6 disquets de 3,5 polzades); tots aquests documents procedien de l’escriptor Cristóbal Serra.

 

Posteriorment, els auxiliars de Biblioteca, Mónica Bermúdez i Juan Miguel Álvarez, feren un inventari analític d’aquesta col·lecció bibliogràfica, com a primer instrument de descripció per proporcionar uns nivells d’informació satisfactoris per als usuaris, i per adjuntar una versió succinta d’aquest inventari, juntament amb l’acta de donació.

 

Quant a la catalogació, 1118 exemplars ja tenen la fitxa catalogràfica d’alta en el Catàleg Bibliogràfic de les Illes Balears. Per la seva part, el bibliotecari facultatiu jubilat, Jaume Bover, actualment, cataloga els exemplars publicats fora del territori espanyol i els anteriors a 1958. La resta d’exemplars els catalogaran el personal del Centre Coordinador de Biblioteques de Mallorca, tal i com estableix la normativa tècnica vigent.

 

D’aquesta col·lecció, cal destacar, que dels 4025 exemplars de llibres i revistes, 2194 contenen anotacions manuscrites de Serra. Per una banda, conserva els llibres, articles i documents en els quals l’escriptor figura com autor, traductor, prologuista, editor, articulista, col·laborador, etc.; i, per l’altra, les obres de i sobre els autors que han influït en la seva trajectòria, o que ell fa referència al llarg de la seva profusa producció bibliogràfica.

 

Actes d’homenatge a Cristóbal Serra, fill il·lustre d’Andratx

El 13 de maig es realitzaren a la Biblioteca d’Andratx tota una sèrie d’actes per homenatjar a l’escriptor Cristóbal Serra.

 

Se li dedicà la Sala de Lectura de la Biblioteca i es va signar l’acta de donació de la col·lecció bibliogràfica de l’escriptor per part de l’editor Andreu Ferrer, hereu legal dels documents de C. Serra. També es presentaren, per una banda, el número monogràfic de la revista Estudis Baleàrics, dedicat a l’autor i coordinat per Bernat Campins; i per l’altra, la publicació Els signes de Cristóbal Serra, editada per Mateu Ramon, arxiver i responsable de la Biblioteca d’Andratx, que, a més, inaugurà una exposició amb el mateix nom. A l’acte hi intervingueren l’escriptor Antoni Serra, amic de l’autor, i el crític literari Josep Maria Nadal Suau, expert en la seva obra.

 

     

 

Col·lecció Cristóbal Serra

La Col·lecció Cristóbal Serra es conserva a una sala de dipòsit de la Biblioteca d’Andratx. Aquesta col·lecció es pot consultar, tant per especialistes com per usuaris, prèvia petició al personal de la Biblioteca, amb la condició que hi hagi personal suficient per atendre la sala de dipòsit.

 

En aquesta secció, es pot consultar l’inventari complet de la Col·lecció Cristóbal Serra Simó (CCSS) que està organitzat per número de registre, ja que encara no tenen assignada la signatura topogràfica definitiva, i al final de cada entrada hi figura si l’exemplar té anotacions manuscrites de Cristóbal Serra o si conserva altra tipus de document.